Company

Services

Нейтралізація загроз у сфері атомної енергетики та промисловості

thumbnail
25 March 2021

29 січня 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав указ № 35/2021, який ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 січня "Про заходи щодо нейтралізації загроз у сфері атомної енергетики та промисловості".

Розглянувши комплекс питань, пов'язаних із станом справ в атомній енергетиці та промисловості, з метою підвищення ефективності державної політики у сфері енергетичної безпеки, "Рада національної безпеки та оборони України вирішила", саме так починається Указ Президента, і справді питання ефективного існування атомної енергетики завжди носили стратегічний національний рівень України.

Коментує Сергій Мазур, директор компанії «Кінтегро», національний та міжнародний експерт у галузі РХБЯ безпеки. «Справді, питання дуже актуальне для України. Питання енергетичної незалежності та самодостатності України завжди розглядалося одним із комплексних елементів незалежності країни. У сучасному світі енергетична незалежність будь-якої країни вже розглядається на рівні територіальної, військової та геополітичної безпеки. Безумовно, говорячи про атомну енергетику України, перше, що спливає в голові іноземцю чи громадянину України – це Чорнобильська катастрофа. Проте мало хто знає, що Україна має потужну атомну енергетику та промисловість. Без перебільшення можна сказати, що Україна займає лідируюче становище за кількістю побудованих АЕС у Європі (всього в Україні експлуатується 4 АЕС: Запорізька, Рівненська, Южно-Українська, Хмельницька), а той факт, що найбільша АЕС у Європі – це наша Запорізька АЕС у місті Енергодар (Запорізька область, Україна), в експлуатації якої знаходяться шість атомних реакторів сумарною встановленою потужністю 6 ГВт – про це знають взагалі одиниці. То чому саме зараз прийнято рішення РНБО, яке спрямоване саме на нейтралізацію загроз у сфері атомної енергетики та промисловості. Якщо провести аналіз Рішення РНБО, можна дійти невтішного висновку, що основними сферами уваги держави є питання поводження з радіоактивними відходами і відпрацьованими джерелами іонізуючого випромінювання енергоблоків вітчизняних атомних електростанцій, що у експлуатації. Дійсно, Україна втратила дуже багато часу і дуже повільно просувається у сфері будівництва та введення в експлуатацію відповідних об'єктів, а також здійснення їх фінансування та законодавчого врегулювання. Причин дуже багато, але основними причинами є відсутність належного фінансування та високий рівень корупції у цій сфері. Доказом цього є постійні скандальні кадрові зміни керівників відповідальних органів. Затягування у часі може призвести до незворотних екологічних та економічних наслідків.

Незаслужено в країні залишається поза увагою ситуація на виробничому об'єднанні "Придніпровський хімічний завод" (м. Кам'янське, Дніпропетровська обл.). Придніпровський хімічний завод протягом 1949-1991 років здійснював переробку уранових руд із усіх родовищ колишнього Радянського Союзу та країн соціалістичного табору для виготовлення уранового оксидного концентрату. За час діяльності виробничого об'єднання в ярах, балках, а також на верхній терасі річки Дніпро накопичилася значна кількість відходів, що містять підвищені концентрації природних радіонуклідів, уранторієвого ряду. В результаті такої діяльності утворено сім хвостосховищ та два сховища відходів уранового виробництва загальною площею 2680000 кв. метрів, у яких накопичено близько 42,33 млн тонн відходів загальною активністю близько 3,14 • 1015 Бк. На сьогоднішній день основними об'єктами зосередженого накопичення відходів уранового виробництва в межах південного сектору території виробничого об'єднання залишаються хвостосховища "Західне", "Центральний Яр", "Південно-Східне" та за межами - "Дніпровське" та "Сухачівське" (I та II секції) та сховища "База С", "ДП-6", "Лантанова фракція". При цьому об'єктами підвищеного радіаційного ризику на території виробничого об'єднання є не тільки хвостосховища: результати обстеження стану забруднення колишніх основних виробничих цехів свідчать, що в них накопичено значні обсяги сухих залишків радіаційно забруднених розчинів та готової продукції колишнього уранового виробництва (жовтий кек).

Наша компанія бере активну участь у рамках реалізації Проекту міжнародної технічної допомоги за фінансової підтримки ЄС №21-18/14636 від 31.12.18 на території ДП «БАР'ЄР» (колишній ПЗЗ). До кінця цього року планується здійснити наступний обсяг робіт:
  • роботи щодо облаштування контрольованих зон шляхом вирубки чагарника, прибирання сміття та встановлення тимчасового забору санітарним пропускниками;
  • виконання захисних фасадних робіт щодо будівель 103,104, які проводитимуться зовні без входження персоналу всередину вказаних будівель;
  • облаштування майданчика для тимчасового зберігання спеціальних контейнерів із радіаційно-забрудненим матеріалом.

Сподіваюся, затвердженим Президентом Рішення РНБО дійсно забезпечить фінансування та реалізацію в повному обсязі заходів, передбачених Державною цільовою екологічною програмою першочергових заходів, приведення у безпечний стан об'єктів та майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об'єднання "Придніпровський хімічний завод" у 2019 - 2023 роках, затвердженого Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 756, яка досі, на жаль, не отримала належного фінансування».

Читайте также